Je tent opzetten midden in wildernis. Slechts het geluid van de dieren en een kabbelend beekje. Eén zijn met de natuur. Voor velen is het de ultieme manier van vakantie vieren. Een rugzak met alleen het hoognodige mee en een aantal dagen even helemaal tot jezelf komen. In Nederland zijn de mogelijkheden tamelijk beperkt, omdat je hier niet zomaar mag wildkamperen. Als je bereid bent om wat verder te reizen, heb je volop keus.

Scandinavië

Noorwegen en Zweden zijn perfecte landen als je de natuur wilt opzoeken. Trek wel een paar goede wandelschoenen aan, want je zult er vermoedelijk heel wat kilometers moeten overbruggen. Je hebt in deze landen het recht om rond te zwerven in de vrije natuur en daar te kamperen, mits me de natuur zorgvuldig en met respect behandelt. De adembenemende fjorden, de uitgestrekte bossen en de fraaie bergpartijen vormen voor menig wildkampeerder een mooie uitdaging. Eén ding is zeker: het wordt een onvoorspelbaar avontuur met een zeer afwisselend landschap!

Thüringer Wald

Ruim vierhonderd kilometer ten oosten van de stad Maastricht ligt de Duitse deelstaat Thüringen. Hier bevindt zich het Thüringer Wald, een schitterend bosgebied waar relatief weinig bezoekers komen. Let wel: wildkamperen is hier niet toegestaan. Hier valt echter wel een mouw aan te passen, want je kunt contact opnemen met de eigenaar van het betreffende bosperceel en om toestemming vragen. Als je die toestemming krijgt, kun je gerust je tentje opzetten. Doe dat niet zomaar zonder toestemming, want het kan je een boete tot wel vijfduizend euro (!) opleveren. Klein detail: er zijn ongeveer 180.000 private bossen in Thüringen, dus je moet wel de juiste eigenaar traceren. Feitelijk is het Thüringer Wald een bebost middelgebergte. De hoogste top is 982 meter, dus wandelschoenen categorie B zijn wel aanbevolen. Overigens zijn er ook tientallen campings in het gebied, dus er is altijd wel een plek te vinden waar je kunt overnachten.

Ontdek Letland

Van een land als Letland hebben de meeste Nederlanders nauwelijks een beeld. Maar als je weet dat dit land een grote rol speelt in de Europese houtindustrie, kun je wel bedenken dat er veel fraaie bossen moeten zijn. Wildkamperen is er toegestaan, mits je enkele regels in acht neemt. Je mag bijvoorbeeld slechts beperkt kamperen in officiële natuurgebieden of nationale parken. Ga je met de auto, reken dan niet op al te beste wegen.